Een 25-jarige man uit de Overijsselse gemeente Dalfsen blijft twee weken langer vastzitten op verdenking van het voorbereiden van mensensmokkel met rubberen bootjes. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald. Een 32-jarige vrouw werd vrijgelaten, maar is nog wel verdachte in de zaak.

Het duo werd dinsdag aangehouden. Het tweetal kocht goederen die door migranten worden gebruikt om vanaf het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk te varen, zoals rubberboten, buitenboordmotoren en zwemvesten, meldt de marechaussee.

Bij doorzoeking van de woning van het tweetal werd een buitenboordmotor gevonden. Ook lagen er meerdere "nautische goederen" op naam van de twee bij een watersportwinkel, aldus de marechaussee. De spullen zijn in beslag genomen.

Volgens de marechaussee is de oversteek naar het VK gevaarlijk door het drukke scheepvaartverkeer, sterke stromingen en "het feit dat rubberboten niet geschikt zijn om deze oversteek veilig te volbrengen".

Vaak zitten er ook nog te veel mensen in, wat het navigeren en besturen van de rubberen boot extra moeilijk maakt, aldus de marechaussee. "De vluchtelingen hebben doorgaans geen ervaring op zee en worden door de mensensmokkelaars aan hun lot overgelaten."

Waarom bootvluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar het VK maken
120
Waarom bootvluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar het VK maken