Het lichaam van de veertienjarige Esmee wordt op Oudjaarsdag gevonden in een speelparkje in Leiden. Nog diezelfde dag houdt de politie een 32-jarige man aan voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van het meisje. Maar het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Dit is wat we tot nu toe weten over de zaak.

Esmee wordt op 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. Het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk, een dorp op zo'n 8 kilometer van Leiden, is die dag om 16.00 uur op het Vijf Meiplein in Leiden voor het laatst gezien.

Op de ochtend van 31 december vindt een groepje sporters een lichaam in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. Ze schakelen de politie in, die vervolgens de omgeving afzet en een groot onderzoek begint.

Pas twee dagen later, op 2 januari, maakt de politie bekend dat het gaat om het lichaam van een veertienjarig meisje. Uit onderzoek blijkt dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Die dag kondigt de politie ook aan dat er al een verdachte is aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Leiden. Hij werd op de dag van de vondst van het lichaam al aangehouden en zit sindsdien in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Bloemenzee voor gedood veertienjarig meisje in Leiden blijft groeien
48
Bloemenzee voor gedood veertienjarig meisje in Leiden blijft groeien

Verdachte en Esmee kenden elkaar

Meer dan dat een 32-jarige man uit Leiden wordt verdacht, maakt het OM niet bekend. Lokale media melden al snel dat het gaat om Olivier van der G., die als turnleraar van Esmee en personal trainer actief zou zijn geweest.

De sportschool waar Van der G. werkte, zegt tegen Omroep West dat het inderdaad om de trainer gaat en dat Esmee lid van de club was. De sportschool waar hij als personal trainer actief was, laat via Facebook weten berichten over zijn mogelijke betrokkenheid te krijgen. "We betreuren deze gruwelijke gebeurtenis en wensen de familie heel veel sterkte. We wachten berichtgeving van de politie af en werken uiteraard mee aan alle onderzoeken die nodig zijn", valt te lezen.

Het OM meldt wel dat de verdachte en Esmee elkaar al ruim een jaar kenden. In die periode vond ook de ontucht plaats waar hij van wordt verdacht, maakt justitie op 13 januari bekend.

Onduidelijkheid over fiets en zoektocht in water Nieuwe Rijn

Maar wat tot de dood van het meisje heeft geleid, is nog niet duidelijk. Er loopt nog een aantal onderzoeken. Zo zit de politie nog altijd met vragen over de fiets van Esmee. Deze fiets is na een oproep van de politie en de daaruit voortvloeiende tips teruggevonden in een portiek aan de Van Riebeeckhof in Leiden.

De plek is opvallend, omdat haar lichaam aan de andere kant van de stad is gevonden. De politie is dan ook nog op zoek naar informatie over de zwarte tweewieler. Zo wil de politie weten wie de fiets daar heeft neergezet.

Ook is op woensdag 12 januari in het water van de Nieuwe Rijn ter hoogte van het Evertsenpad gezocht naar bewijsmateriaal. Waar de politie precies naar op zoek was, is niet bekendgemaakt. Ook wil ze niet zeggen of er bij die actie iets belangrijks is gevonden.

De fiets van Esmee werd aan de andere kant van de stad aangetroffen.

De fiets van Esmee werd aan de andere kant van de stad aangetroffen.
De fiets van Esmee werd aan de andere kant van de stad aangetroffen.
Foto: ANP