Het Amerikaanse stel dat zondag op Schiphol is aangehouden op verdenking van mensensmokkel komt weer op vrije voeten, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Het stel begeleidde volgens de Koninklijke Marechaussee een Kazachs gezin dat naar Nederland vloog om asiel aan te vragen.

Volgens de Chinese mensenrechtenorganisatie ChinaAid gaat het om Michael Horowitz (83) en Devra Marcus (81). Horowitz was een belangrijke medewerker van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Noord-Holland zegt dinsdag dat de twee verdachten worden heengezonden. "Het onderzoek naar deze zaak zal worden afgerond en dan zal het dossier worden opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie zal het dossier vervolgens bestuderen en besluiten wat er met de zaak gebeuren moet", aldus de woordvoerder.

Het Kazachse gezin dat door de Amerikanen werd begeleid, gaat de asielprocedure in. Volgens ChinaAid gaat het om de vrouw en kinderen van de Kazachse activist Serikzhan Bilash.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat de Kazachse autoriteiten Bilash als terrorist bestempelden en hem in 2019 een tijd gevangen hielden. Hij zou de toestand van Kazachen en Oeigoeren in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang aan de kaak hebben gesteld. Volgens ChinaAid verliet de activist Kazachstan in 2019 en leeft hij sindsdien gescheiden van zijn gezin.

ChinaAid-voorzitter Bob Fu riep de Nederlandse regering er op Twitter toe op het Amerikaanse paar direct vrij te laten. Hij noemde de arrestaties ongerechtvaardigd en vindt dat het stel beloond moet worden voor hun pogingen een Kazachs gezin te redden.