In de Rotterdamse haven is vorig jaar voor een straatwaarde van ruim 5 miljard euro aan cocaïne onderschept. Een samenwerkingsverband van douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam trof in totaal een recordhoeveelheid van 70.000 kilo aan.

Elders in het land werd bijstand verleend bij de onderschepping van nog eens 2.156 kilo coke. Het vorige record aan drugsvangsten stamde uit 2020. Toen werd 'slechts' 40.000 kilo onderschept. Vorig jaar ging het dus om een stijging van bijna 75 procent.

Vlak voor de jaarwisseling deed het zogenoemde Hit and Run Cargo-team (HARC) de grootste cokevangst van het jaar. In een container met bananen werd toen een partij van 4.180 kilo cocaïne aangetroffen, met een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro. De drugs waren bestemd voor de haven in Antwerpen, maar zijn na de vondst vernietigd

Het HARC heeft vorig jaar 62 verdachten opgepakt die betrokken waren bij drugstransporten. Ook zijn in vierhonderd gevallen mensen opgepakt die op locatie de drugs uit containers wilden halen. Alleen al in de maand september arresteerde het HARC ruim 110 van die zogeheten 'uithalers'.

Sommige uithalers werden meerdere keren opgepakt, van wie één zelfs negen keer, aldus het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder werden vorig jaar vooral koelcontainers met bananen gebruikt voor drugstransport. Eén keer werd een partij cocaïne aangetroffen in een geïmporteerde camper.