Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week voor de vierde week op rij gedaald. Vooral door de afname onder tachtigplussers was er net geen oversterfte.

In alle voorgaande weken in december was er wel sprake van oversterfte, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige week overleden naar schatting zo'n 3.500 mensen, ongeveer 300 meer dan verwacht. Hiermee was er voor het eerst in tijden net geen oversterfte. Gemiddeld overleden in december wekelijks bijna 900 mensen meer dan verwacht.

Oversterfte betekent dat meer mensen overlijden dan te verklaren valt door schommelingen in het sterftecijfer. De 300 sterfgevallen meer dan verwacht vallen nog net binnen de foutmarge van de verwachting.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is van vorige coronagolven bekend dat de oversterfte grotendeels kon worden verklaard door de coronapandemie. In week 52 registreerde het RIVM 105 coronagerelateerde sterfgevallen. In heel december overleden 1.355 coronapatiënten aan de gevolgen van het coronavirus.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.