De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken over het vermoorden van onder anderen demissionair premier Mark Rutte en Tweede Kamerlid Geert Wilders. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak in de rechtbank in Rotterdam.

De verdachten wilden de politici "door de kop poppen" of "ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream". PVV'er Wilders was het eerste deel van de zitting aanwezig in de rechtbank om de verdenkingen aan te horen.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie.

Ze bekeken volgens het Openbaar Ministerie (OM) regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag, zei de officier.

Verdachten ontkennen: 'Waren sarcastische grappen'

De verdachten ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden in een garagebox in Eindhoven. "Het waren sarcastische grappen en niet-serieuze gesprekken", zei de 26-jarige Marwan M. Zijn advocaat Tamara Buruma wees op een petitie om de verdachten vrij te laten, die al meer dan veertienhonderd keer is ondertekend.

Advocaat Peter Plasman, die twee verdachten bijstaat, zei dat er geen sprake is van terrorisme. "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om walgelijke filmpjes te mogen bekijken en hele foute grappen te maken."

Advocaat Bart Nooitgedagt, die de 31-jarige tweelingbroers Hasan A. en Huseyin A. bijstaat, voegde daaraan toe dat zijn cliënten "zich in deze strafzaak niet verweren voor iets wat ze hebben gedaan, maar wat volgens het Openbaar Ministerie had kunnen gebeuren".

'AIVD komt na twee jaar volgen met karige informatie'

Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de AIVD. "Het is allemaal zo opgeklopt", aldus Serge Weening, de advocaat van Younes A. "De AIVD houdt deze jongens twee jaar in de gaten en dan komen ze met enkel karige informatie."

De verdachten zitten inmiddels meer dan drie maanden vast in voorlopige hechtenis. De rechtbank beslist volgende week donderdag of dat voorlopig zo blijft. De volgende zitting is op 18 maart, dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.