Voor de vierde dag op rij is een recordtemperatuur voor de tijd van het jaar gemeten. Volgens Weerplaza werd het zondag in Westdorpe 14,5 graden en in Woensdrecht 14,4 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het niet eerder ergens in Nederland zo warm op 2 januari. Daarmee is het oude dagrecord van 13,6 graden in Gilze-Rijen uit 1988 gebroken.

Een officieel landelijk 2 januarirecord is het overigens nog niet. Daarvoor moet namelijk het record van 13,4 graden in De Bilt sneuvelen. Daar was het rond 11.30 uur nog 'slechts' 12,5 graden.

Overigens maakt de hoge temperatuur het nog niet ideaal weer om er vanmiddag op uit te gaan. Het KNMI heeft voor zondag code geel uitgegeven voor een groot deel van Nederland vanwege zware windstoten. Die doen zich in de middag mogelijk voor in het noordwesten, en in de avond in het zuiden.

De recordwarme dag volgt op een ook al zeer warme Nieuwjaarsdag. In De Bilt werd met een temperatuur van 13,2 graden een nieuw officieel record neergezet. Dat was meer dan de 12,9 graden die in 2012 werd waargenomen. Het warmst werd het zaterdag in Maastricht, daar tikte het kwik 15,1 graden aan. Dat was een stuk hoger dan de 14,2 graden in Vlissingen op Nieuwjaarsdag 1916.

Ook de twee dagen daarvoor noteerde Nederland de warmste 31 december en warmste 30 december sinds het begin van de metingen.

Overigens komt waarschijnlijk binnenkort wel een einde aan deze winterwarmte. Maandag is het nog zacht met temperaturen van 9 tot 12 graden, maar dagrecords worden daar waarschijnlijk niet meer mee gebroken. De dagen erna zakt de maximumtemperatuur naar 5 tot 7 graden, normale waarden voor de tijd van het jaar.