De Mobiele Eenheid (ME) blijft zondag na een eerder aangekondigde werkonderbreking toch paraat, melden de politiebonden. Omdat de gemeente Amsterdam die dag een anticoronademonstratie heeft verboden, vrezen de bonden dat er ongeregeldheden ontstaan.

"De veiligheid mag nimmer in het geding zijn", zegt een woordvoerder namens het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC) tegen NU.nl. De politiebonden willen vooral een signaal afgeven aan de politiek, die de werkdruk op politiemensen te hoog zou laten oplopen.

Volgens vakbonden is er een kans dat zondag ondanks het verbod op de demonstratie vele duizenden demonstranten naar de hoofdstad komen. De politie zou "sterke aanwijzingen" hebben dat personen en groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken zich onder de demonstranten willen mengen. Dat melden de politiebonden, die samenwerken in het LAC.

"De politie, en dus ook de ME, staat uiteraard paraat voor het geval deze samenscholing tot ongeregeldheden - of erger - leidt", laat het LAC weten.

De werkonderbreking bij de politie gaat wel door, maar in afgeslankte vorm, zegt het LAC. De voor zondag opgeroepen politiemedewerkers zullen zich volgens de organisatie bij aanvang van de dienst verzamelen voor een vakbondsbijeenkomst van maximaal een uur. "Daar zullen wij de politiemensen voorleggen om bij een volgende actie de paraatheid van de inzetbare ME en overige politiemensen aan te passen", laten de politiebonden weten.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zeiden donderdag geen andere mogelijkheden te zien dan de demonstratie te verbieden, omdat de organisatie van de demonstratie niet mee zou willen werken. De organisatie zou onder meer niet mee willen werken aan een kleinere opzet van de protestactie, waardoor deze niet veilig zou kunnen verlopen.