Pieter Lakeman start namens zo'n vijftienhonderd Groningse agrariërs een groepsclaim tegen Shell/NAM. De financieel activist wil de schade die door aardbevingen is veroorzaakt vergoed krijgen, laat hij donderdag weten.

Zo'n twaalfhonderd boeren hebben schade aan de boerderij. Bij een paar honderd boeren gaat het om 1,5 miljoen tot 2 miljoen euro per geval en in sommige gevallen loopt de schade zelfs op tot 5 miljoen euro per boerderij. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Lakeman, directeur van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI).

De totale geëiste schadevergoeding kan oplopen tot honderden miljoenen euro's, denkt Lakeman. Samen met de voormalige Groningse aannemer Bart Pool lanceert hij donderdag de website Shell-claim. Lakeman meldt dat 14,9 procent van de binnengehaalde schadebedragen naar de claimstichting gaat.

SOBI-voorzitter Lakeman verwacht succes te hebben met de claim, omdat de Hoge Raad op 19 juli 2019 bepaalde dat de Staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schadeplichtig zijn vanwege de aardbevingen door gaswinning.

De helft van de NAM-aandelen is in handen van Shell. "Juridisch is de claim gericht tegen de NAM, maar feitelijk is het de Shell-claim", zegt Lakeman in Het Financieel Dagblad (FD).

Shell kon woensdag geen eerste reactie aan het FD geven omdat er onvoldoende informatie beschikbaar zou zijn.