De verdachte van een schietpartij in Dordrecht, waarbij twee agenten en een omstander werden geraakt, heeft een politiewapen afgepakt en volledig leeggeschoten op zes mensen. Een duo handhavers en een andere omstander op wie Niels W. het vuur opende, ontsnapten aan de kogelregen, meldt het Openbaar Ministerie woensdag in de rechtbank.

Het voorarrest van de Dordtenaar werd woensdag met drie maanden verlengd. Hij wordt vooralsnog verdacht van een dubbele poging tot moord of doodslag. Volgens zijn advocaat kan de verdachte zich "niets herinneren" van de avond. Mogelijk handelde W. in een psychose.

Agenten waren woensdagavond 25 augustus afgekomen op een overlastmelding in de De La Reystraat, waar W. tegen auto's aan schopte. Een van de politiemannen trof W. aan in een zwarte auto van twee Poolse omstanders.

Toen de agent hem vroeg uit de auto te stappen, zou de Dordtse verdachte het dienstwapen van de agent hebben afgepakt en zijn gaan schieten. Eén agent werd in zijn been geraakt, de ander kreeg een kogel door zijn wang geschoten.

Eén slachtoffer liep dwarslaesie op

Een van de omstanders kreeg een kogel in zijn rug en liep een dwarslaesie op. Vooralsnog is volgens het OM onduidelijk uit welk wapen deze munitie kwam.

"De kogel zit dusdanig in het lichaam dat niet onderzocht kan worden waar die kogel precies uit kwam. Dat moet nog onderzocht worden", verklaarde de officier van justitie bij de mededeling dat het proces op zijn vroegst op 4 maart kan plaatsvinden.

W. was aanwezig bij de tussentijdse zitting, de getroffen agenten keken via een videoverbinding mee. Op de slotvraag van W. hoe het met de slachtoffers gaat, zei de officier dat de politiemensen het goed maken. Het burgerslachtoffer was er volgens hem "het slechtst aan toe".