In verband met de coronapandemie kunnen kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart opnieuw gedurende drie dagen hun stem uitbrengen. Daarmee hebben de Eerste en Tweede Kamer donderdag ingestemd.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar was het ook al mogelijk om op de twee dagen voorafgaand aan de reguliere verkiezingsdag te stemmen. Dat werd mogelijk gemaakt om drukte bij de stemlokalen zo veel mogelijk te voorkomen.

De wet die dat mogelijk maakte zou op 1 januari verlopen, maar is nu verlengd tot 1 juli 2022. Een noodzakelijke stap, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

"Vervroegd stemmen bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee beter in staat zijn om hun eigen moment te kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal", aldus de bewindsvrouw. "Door dit besluit nu te nemen, biedt de regering gemeenten tijdig duidelijkheid voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen van maart."

De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv) maakt ook andere maatregelen mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld, als de situatie daartoe aanleiding geeft, het dragen van een mondkapje in het stemlokaal worden voorgeschreven.

Op 14, 15 en 16 maart kunnen mensen terecht in het stemlokaal voor de gemeenteraadsverkiezingen.