De negen kinderen van het 'verborgen' gezin in Ruinerwold moeten opnieuw worden gehoord over de vermeende mishandelingen en de rol die klusjesman Josef B. (60) hierin heeft gehad. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.

Deze nieuwe getuigenverhoren zijn het gevolg van de wijziging van de aanklacht, die de rechtbank heeft toegestaan. Het Openbaar Ministerie (OM) mag B. ook vervolgen voor het medeplegen van jarenlange mishandeling.

Als antwoord hierop verzocht de advocaat van B. de negen kinderen opnieuw te horen over de rol van B. binnen het gezin. Het OM stelt wel dat B. de kinderen niet zelf heeft mishandeld.

De rechter beseft dat de kinderen het verhoor als traumatisch kunnen ervaren. Ze worden bij de rechter-commissaris gehoord en er wordt rekening gehouden met hun situatie.

Het verborgen gezin werd in oktober 2019 ontdekt doordat een van de kinderen de boerderij ontvluchtte en in het dorp alarm sloeg. De vader van het gezin en B. werden opgepakt voor jarenlange vrijheidsberoving en mishandeling van de kinderen.

B. volgens OM medeschuldig aan vrijheidsberoving

Van D. predikte een eigen geloof en B. volgde hem hierin op de voet. B. zorgde voor hand- en spandiensten en deed klussen voor het gezin. Hierdoor is hij volgens het OM medeschuldig aan vrijheidsberoving en mishandeling.

De rechtbank beëindigde in maart de strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D., vanwege zijn slechte gezondheid. Om die reden is het verzoek van de advocaat van B. afgewezen om ook Van D. nogmaals te horen.

De zaak tegen B. zou in november inhoudelijk worden behandeld, maar moest vanwege de verzoeken van het OM en de verdediging opnieuw worden uitgesteld. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog niet bekend.