De politie heeft zondag op zowel toegangswegen naar Nijmegen als in het stadscentrum twintig mensen gearresteerd. Zij waren mogelijk op weg naar een verboden demonstratie.

Er waren volgens de politie aanhoudingen voor verboden wapenbezit, opiumbezit, belediging, overtreding van de noodverordening en witwassen. Ook moest één verdachte nog een straf uitzitten. De meeste verdachten hadden volgens de politie een link met de verboden demonstratie.

Politie en marechaussee controleerden zondag de toegangswegen naar het centrum van Nijmegen vanwege een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet. Die demonstratie werd door burgemeester Hubert Bruls verboden.

In de stad geldt tot zondag 22.00 uur een noodverordening. Vermoed werd dat duizenden relschoppers en voetbalhooligans van plan waren naar de stad te komen.

Op grond van de verordening mag de politie iedereen tegenhouden, fouilleren, de toegang tot het stadscentrum weigeren of arresteren bij signalen die duiden op demonstreren of op een confrontatie met anderen.

Politie en marechaussee controleren zondag de toegangswegen naar het centrum van Nijmegen.

Politie en marechaussee controleren zondag de toegangswegen naar het centrum van Nijmegen.
Politie en marechaussee controleren zondag de toegangswegen naar het centrum van Nijmegen.
Foto: ANP

Voertuigen gecontroleerd op toegangswegen

Op alle toegangswegen laten politie en marechaussee auto's stoppen om voertuigen en inzittenden te controleren. Ook bij het station worden mensen gecontroleerd. In de stad zijn vele tientallen agenten, politie te paard en ME-busjes zichtbaar aanwezig.

Ongeveer honderd actievoerders verzamelden zich op de Grote Markt. Nadat de politie liet weten dat er een samenscholingsverbod gold, is het plein zonder problemen schoongeveegd. De politie blijft op volle sterkte in en rond het centrum controleren, aldus een woordvoerder.