De ziekenhuizen kunnen binnenkort geen chemotherapie, niertransplantaties en andere kritieke planbare zorg meer verlenen. De afgelopen weken konden ze al weinig tot geen heup- en knieoperaties en cosmetische ingrepen uitvoeren en nu moet ook geplande kritieke zorg eraan geloven.

De beperking geldt ook voor andere operaties en behandelingen die volgens planning binnen zes weken moesten worden uitgevoerd. De verdere afname van kritieke zorg wordt ingezet zodra fase 2D van het plan ter opschaling van de zorg aan coronapatiënten is goedgekeurd door demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). 2D is de laatste fase voordat er sprake is van code zwart in de zorg.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het verzoek ingediend bij de minister, maar een woordvoerder van het ministerie van VWS kon woensdagavond niet met zekerheid zeggen of het ook was ontvangen.

In verband met de pandemie hebben het LNAZ en de ziekenhuizen het opschalingsplan opgesteld. Mocht de zorg overbelast raken door de toestroom van coronapatiënten, dan wordt personeel vrijgemaakt om te helpen bij de coronazorg. Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen dan worden ingezet.