De gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard zijn woensdag gewonnen door de de Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij. Op de tweede plaats eindigde Lokaal Dijk en Waard, terwijl de VVD derde werd. De nieuwe gemeente wordt gevormd door Heerhugowaard en Langedijk. Het opkomstpercentage was 35,99.

Ook elders in Noord-Holland kwam een lokale partij als grootste uit de bus: in Purmerend werden de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen door de Stadspartij-Beemster Polder Partij.

De fusiepartij kreeg volgens de voorlopige uitslag de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster zich vanaf 1 januari 2022 bij Purmerend voegt. Het opkomstpercentage was 32,4.

In Noord-Brabant waren woensdag eveneens verkiezingen vanwege herindeling. In die provincie ontstaan twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gaan op in de gemeente Land van Cuijk. Het CDA werd er de grootste, gevolgd door Team Lokaal en Liberaal LVC. Het opkomstpercentage was 49,51.

Uden en Landerd worden gemeente Maashorst. Jong Maashorst heeft daar de meeste stemmen gehaald. Het CDA eindigde als tweede en Voor de Dorpen als derde. Het opkomstpercentage in Maashorst was 42,38.

Forum voor Democratie deed in alle gemeenten als nieuwkomer mee en lijkt volgens lokale media overal een plek in de gemeenteraad te hebben bemachtigd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. In Dijk en Waard behaalde FVD drie zetels en in Purmerend twee zetels.

Inwoners van de fusiegemeenten hoeven volgend jaar maart niet opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt ook voor die van de gemeenten Oisterwijk, Boxtel, Vught en Eemsdelta, die in 2020 zijn heringedeeld.