Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend is de Stadspartij-Beemster Polder Partij woensdag als grootste uit de bus gekomen. De lokale fusiepartij kreeg volgens de voorlopige uitslag de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster zich per 1 januari 2022 bij Purmerend voegt. Het opkomstpercentage was 32,4.

In het gemeentehuis van Purmerend kwam het woensdagavond tot een handgemeen tussen een kandidaat-gemeenteraadslid en een beveiliger. Lijsttrekker Ernst van Damme van Lijst Van Damme mocht niet naar binnen om de uitslag te vernemen, omdat hij geen QR-code wilde tonen. Zijn partij haalde volgens RTV Purmerend niet genoeg stemmen voor een zetel in de gemeenteraad.

In negen andere gemeenten waren woensdag ook verkiezingen vanwege herindeling. Elders in Noord-Holland vormen Heerhugowaard en Langedijk de nieuwe gemeente Dijk en Waard. De verkiezingen werden er gewonnen door de Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij. Op de tweede plaats eindigde Lokaal Dijk en Waard, terwijl de VVD derde werd. Het opkomstpercentage was 35,99.

In Noord-Brabant ontstaan twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis vormen de gemeente Land van Cuijk. Daar is het CDA de grootste geworden, met daarachter Team Lokaal en Liberaal LVC. Het opkomstpercentage was 49,51.

Uden en Landerd worden de gemeente Maashorst. Jong Maashorst heeft daar de meeste stemmen gehaald. Het CDA eindigde als tweede, Voor de Dorpen als derde. Het opkomstpercentage in Maashorst was 42,38.

Forum voor Democratie deed in alle gemeenten als nieuwkomer mee en lijkt volgens lokale media overal een plek in de gemeenteraad te hebben bemachtigd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. In Dijk en Waard behaalde FVD drie zetels en in Purmerend twee zetels.

Inwoners van de fusiegemeenten hoeven volgend jaar maart niet opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt ook voor die van de gemeenten Oisterwijk, Boxtel, Vught en Eemsdelta, die in 2020 opnieuw zijn ingedeeld.