Een vrouw uit Spijkenisse en een man uit Rotterdam zijn woensdag door de supersnelrechter beiden veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, vanwege de rellen in Rotterdam afgelopen vrijdag. Een protest tegen het 2G-beleid ontaardde in grote rellen.

De 26-jarige Sharon M. en de 29-jarige Terrence van den B. mogen bovendien een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond het centrum van Rotterdam komen.

De twee stonden terecht voor het gooien van stenen en stoeptegels naar ME-busjes en politieauto's op de Lijnbaan en Coolsingel. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beide verdachten zes maanden cel geëist, waarvan één voorwaardelijk.

Agenten verkeerden vrijdagavond in levensnood, hield de rechter de verdachten woensdag voor. Het is volgens de rechter nog maar de vraag of zij weer aan het werk kunnen.

Het zijn de eerste twee snelrechtzittingen vanwege de rellen in Rotterdam van vrijdag. Ook een derde verdachte, een 21-jarige Rotterdammer, zou voor de rechtbank verschijnen, maar zijn zaak werd uitgesteld omdat hij mogelijk "meerdere ernstige strafbare feiten" heeft gepleegd. Het OM heeft bij hem meer tijd nodig voor onderzoek.

Supersnelrecht hoort bij het lik-op-stukbeleid van de politie en OM. Een verdachte valt onder het supersnelrecht als hij binnen drie tot zes dagen voor de politierechter moet verschijnen.

Bekijk helikopterbeelden van de rellen in Rotterdam
40
Bekijk helikopterbeelden van de rellen in Rotterdam

Coronaprotest Rotterdam ontaardde in rellen

Tijdens de rellen werd op grote schaal geweld gebruikt tegen hulpverleners. Er werd onder meer met stenen, vuurwerk en objecten gegooid. Ook gingen meerdere politieauto's in vlammen op.

In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt gericht op relschoppers te schieten. Vier personen raakten hierbij gewond. Ook een agent moest in het ziekenhuis worden behandeld. Er werden 49 aanhoudingen verricht.

Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam
68
Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam