De politie heeft maandagavond dertien mensen aangehouden in Zwolle, nadat burgemeester Peter Snijders een noodbevel had afgekondigd uit vrees voor rellen. Volgens een politiewoordvoerder is de avond verder rustig verlopen.

De dertien personen zijn aangehouden in verband met verschillende feiten. Sommigen negeerden een bevel van de politie, terwijl anderen vuurwerk bij zich hadden of geen ID konden laten zien.

Uit angst voor rellen hadden horecaondernemers in de binnenstad uit voorzorg de terrassen opgeruimd en het meubilair opgeborgen. Enkele winkeliers hadden ook hun ramen dichtgemaakt.

Er was maandagavond veel politie op de been in het centrum van de stad. Her en der waren er wel wat kleine groepjes mensen die werden aangesproken door de politie. Een groepje van zo'n veertig tot vijftig coronademonstranten was op weg naar het centrum, maar werd tegengehouden door agenten en gemaand te vertrekken, aldus een woordvoerder van de politie.

Het noodbevel gold van maandag 16.30 uur tot dinsdag 5.00 uur. Doordat de binnenstad is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, kon de politie mensen uit het centrum wegsturen. Wie daar geen gehoor aan gaf, kon worden aangehouden. Ook mocht de politie iedereen preventief fouilleren.

In meerdere steden vonden afgelopen weekend rellen plaats en werden politieagenten en hulpverleners aangevallen. Door relschoppers werd onder meer met stenen en vuurwerk gegooid. In Rotterdam zag de politie zich vrijdagavond zelfs genoodzaakt gericht te schieten. Ook in Roermond, Stein, Groningen, Leeuwarden, Roosendaal en Den Haag was het onrustig.

Rutte: 'Deze rellen hadden niets met demonstreren te maken'
73
Rutte: 'Deze rellen hadden niets met demonstreren te maken'