Op meerdere plekken in het land was het zondagavond opnieuw onrustig op straat. In de binnensteden van Enschede en Groningen werd een noodverordening afgegeven. Ook in Leeuwarden, Roosendaal en Tilburg moest de politie optreden vanwege ongeregeldheden. In Noord-Limburg hebben preventieve politiecontroles geleid tot arrestaties.

In het centrum van Enschede hingen groepen rond. Die waren daar naar aanleiding van een oproep op sociale media om te komen rellen, aldus een gemeentewoordvoerder. Volgens Tubantia zijn zeker vijf arrestaties verricht tijdens een grimmige avond waarop er sprake was van een "kat-en-muisspel" tussen onruststokers en de politie. Volgens de lokale krant was de rust in de stad rond 22.15 uur wedergekeerd.

Het Enschedese noodbevel ging om 20.30 uur in en geldt tot in ieder geval maandagochtend 7.00 uur. De maatregel maakt het mogelijk om mensen te bevelen uit het centrum te vertrekken. Wanneer dat bevel niet wordt opgevolgd, kan iemand worden aangehouden.

Ook in Groningen is door de burgemeester een noodbevel afgekondigd. In de binnenstad heeft de politie de Grote Markt "leeg geveegd", nadat jongeren daarnaartoe waren gekomen om te rellen. Ook in de rest van de stad was sprake van een grimmige sfeer, schrijft het Dagblad van het Noorden. Relschoppers zouden met onder meer vuurwerk naar agenten hebben gegooid. Daarnaast vonden er plunderingen plaats, zijn ramen van meerdere winkels ingegooid en is straatmeubilair vernield.

Eerder op de dag werd in Groningen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Dat zou vreedzaam zijn verlopen, aldus RTV Noord. Daarna werd via online kanalen opgeroepen om 's avonds te rellen.

Vuurwerk en brandjes: opnieuw onrust in het land
67
Vuurwerk en brandjes: opnieuw onrust in het land

Veel vuurwerk in Tilburg en Roosendaal

Ook in Tilburg is het zondagavond onrustig. Tientallen jongeren zijn in het Sint Pieterspark bijeengekomen om vuurwerk af te steken, meldt Omroep Brabant. Volgens de zender zijn ook prullenbakken vernield. Demonstranten zouden zich verzameld hebben na een oproep op het sociale medium Snapchat, uit protest tegen het vuurwerkverbod en de 2G-plannen van het demissionaire kabinet.

In Roosendaal waren groepen jongeren in de weer met (zwaar) vuurwerk, waarbij ook een auto in brand is geraakt. In de wijk Langdonk was de politie, waaronder de Mobiele Eenheid, volgens Omroep Brabant in groten getale aanwezig. De wijk werd tijdelijk afgesloten om te voorkomen dat anderen zich bij de relschoppers konden aansluiten. Bij basisschool De Gezellehoek in de wijk De Kroeven is brand ontstaan, waarschijnlijk door een vuurwerkbom. Door de schade blijft de school maandag dicht. Tot dusver zijn vijftien mensen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

In Leeuwarden ging het zondagavond mis tijdens het Eredivisie-duel Cambuur Leeuwarden-FC Utrecht. Fans van de thuisploeg drongen het stadion binnen en staken vuurwerk af. Buiten het stadion is met vuurwerk en stenen naar de massaal aanwezige ME gegooid en zijn containers in brand gestoken. Boven de stad cirkelt een helikopter, meldt Omrop Fryslan.

Preventief fouilleren in Noord-Limburg

In de Limburgse gemeenten Stein en Roermond geldt nog steeds een noodverordening vanwege de ongeregeldheden van zaterdag. Daarom mag de politie preventief fouilleren. Dat heeft zondagavond geleid tot vijf aanhoudingen wegens het bezit van verdovende middelen, het niet tonen van een identiteitsbewijs en belediging, aldus de politie.

Verder zijn ook in andere delen van Noord-Limburg agenten op "zichtbare en onzichtbare wijze" aanwezig, meldt de politie. Ook de komende dagen blijft de politie letten op "mogelijke signalen dat er onrust dan wel ongeregeldheden zouden kunnen ontstaan".

Op meerdere plekken in Nederland was het zaterdagavond ook al onrustig. Een dag na de coronarellen in Rotterdam werd de politie ook in andere steden bekogeld met (zwaar) vuurwerk. Via sociale media werden mensen opgeroepen om op verschillende plekken samen te komen om vuurwerk af te steken. Tientallen personen werden aangehouden.

Politie heeft handen vol aan vuurwerkprotesten door hele land
70
Politie heeft handen vol aan vuurwerkprotesten door hele land