Op verschillende plekken in Nederland was het zaterdagavond onrustig. Een dag na de coronarellen in Rotterdam werd de politie ook in andere steden bekogeld met (zwaar) vuurwerk. Via sociale media werden mensen opgeroepen om op verschillende plekken samen te komen om vuurwerk af te steken. Tientallen personen zijn aangehouden.

In de Schilderswijk in Den Haag werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet om de orde te herstellen. Relschoppers gooiden met zwaar vuurwerk en vernielden verkeerslichten, meldt de politie. Ook zou een auto in brand zijn gestoken en gooide iemand een steen door de ruit van een passerende ambulance die een patiënt vervoerde. Naast de ME werden ook politiepaarden, agenten te fiets en politiehonden ingezet. In totaal zijn er zeven personen aangehouden.

Tijdens de ME-inzet in Den Haag raakten vijf politieagenten gewond. Een van hen liep een knieblessure en hersenschudding op en is per ambulance vervoerd. Verder liepen twee politieruiters gehoorschade op en raakten twee politieagenten gewond aan hun hand. Zij zijn behandeld in het ziekenhuis.

Op enkele andere plekken zou ook brand zijn gesticht. "Wegens wanordelijkheden" werd eerder op de avond voor de Schilderswijk en Transvaal een noodbevel gegeven. "Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden", meldde de gemeente.

Politie heeft handen vol aan vuurwerkprotesten door hele land
70
Politie heeft handen vol aan vuurwerkprotesten door hele land

Ook onrustig op andere plekken in het land

In Roermond zorgden enkele tientallen jongeren voor overlast in de wijk De Kemp. Ze gooiden zwaar vuurwerk richting de agenten en stichtten op verschillende plekken brand. De politie probeerde de relschoppers uiteen te drijven en achtervolgde ze door de wijk. Uiteindelijk werd de ME ingezet, waarna de groep zich opsplitste in kleinere groepjes. Rond 0.00 uur was het weer rustig.

In Roermond zijn tot nu toe twaalf personen aangehouden, onder meer wegens het bezit van zwaar vuurwerk, bedreiging, baldadigheid en het niet tonen van een identiteitsbewijs. Volgens de politie worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

In de Limburgse gemeente Stein moest de politie optreden na diverse meldingen over overlast. Ook daar staken jongeren vuurwerk af. Voor het centrum van Stein geldt een noodbevel, dat tot en met maandag van kracht is. Eén persoon is aangehouden.

Ook op Urk werd de politie met zwaar vuurwerk bekogeld en daarom werd er preventief gefouilleerd. Inwoners van Urk en agenten gingen met de aanwezige jongeren in gesprek en inmiddels is het er weer enige tijd rustig. Acht personen zijn aangehouden wegens het bezit of afsteken van vuurwerk.

In het Utrechtse Bunschoten en in Katwijk aan Zee zou eveneens vuurwerk zijn afgestoken.

Rond de Coolsingel in Rotterdam, waar zaterdag de rellen het hevigst waren, waren ook veel agenten aanwezig. Af en toe waren luide vuurwerkknallen te horen, maar verder bleef het rustig.

In Eindhoven werden de berichten op sociale media "scherp in de gaten gehouden", om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen, aldus een politiewoordvoerder. In het uitgaansgebied werd waar nodig preventief gefouilleerd.

Eredivisie-wedstrijden verstoord

Zaterdagavond werden de Eredivisie-wedstrijden AZ-NEC en Heracles Almelo-Fortuna Sittard stilgelegd, omdat supporters vuurwerk afstaken en het stadion binnendrongen.

Zowel in Alkmaar als in Almelo gingen de supporters na enkele minuten weer weg en kon de wedstrijd worden hervat. Als gevolg van de coronamaatregelen mag er tot zeker 4 december geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn.