Gerichte schoten, zeven gewonden en tientallen aanhoudingen: een demonstratie van aanvankelijk zo'n honderd tegenstanders van het 2G-beleid in Rotterdam mondde vrijdag uit in rellen. Dit is wat we weten over de chaotische avond in hartje Rotterdam.

Zo'n honderd demonstranten kwamen vrijdag rond 20.00 uur samen op de Coolsingel in Rotterdam. Ze demonstreerden tegen het plan van het demissionaire kabinet om een 2G-beleid mogelijk te maken. In dat geval kun je alleen een coronatoegangsbewijs krijgen als je tegen COVID-19 gevaccineerd bent of onlangs met het coronavirus besmet bent geweest.

Vrij snel na 20.00 uur ontstond er volgens de politie een grimmige sfeer. De groep demonstranten groeide in rap tempo en gooide zwaar vuurwerk en stenen richting de politie. Politieauto's werden in brand gestoken en de inmiddels honderden relschoppers hinderden de brandweerlieden die probeerden de branden te blussen.

Een uitgebrande auto na de rellen in Rotterdam.

Een uitgebrande auto na de rellen in Rotterdam.
Een uitgebrande auto na de rellen in Rotterdam.
Foto: ANP

Politie schoot gericht op relschoppers

Om de orde te handhaven, werden uit alle hoeken van het land agenten opgeroepen. Waar de politie de avond was begonnen met enkele tientallen mensen, werd er snel opgeschaald toen de situatie begon te escaleren. Uiteindelijk werden acht ME-pelotons opgeroepen, wat neerkomt op zo'n vierhonderd agenten.

Naarmate de rellen escaleerden, verhardde de houding van de politie ook. De ME voerde charges (een gezamenlijke aanval om een groep terug te dringen) uit en zette een waterkanon in. Later loste de politie ook schoten. Het begon met waarschuwingsschoten, maar daarna werd vanwege de gevaarlijke situatie ook meermaals gericht geschoten, aldus de politie.

"Helaas moest de politie vrij snel de conclusie trekken dat nogal wat mensen die daar stonden niets vredigs meebrachten, maar erop uit waren om te rellen", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb kort na middernacht op een persconferentie.

Aboutaleb over rellen: 'Het waren onder anderen voetbalsupporters'
63
Aboutaleb over rellen: 'Het waren onder anderen voetbalsupporters'

51 aanhoudingen, helft van arrestanten is minderjarig

Bij de uit de hand gelopen demonstratie raakten zeker zeven mensen gewond. Onder de gewonden zijn agenten en een journalist. Een agent raakte dusdanig gewond aan zijn been dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Een collega kon worden behandeld door ambulancemedewerkers. Talloze politiemedewerkers liepen lichte verwondingen en gehoorschade op doordat ze belaagd werden met stenen en vuurwerk.

Drie relschoppers raakten gewond doordat ze werden getroffen door een kogel, laat de politie weten. Zij liggen nog in het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk of de gewonde relschoppers zijn getroffen door politiekogels.

De politie verrichtte 51 aanhoudingen. Ongeveer de helft van de gearresteerde personen is minderjarig. Mogelijk kan dit aantal nog verder oplopen, zei Aboutaleb zaterdag. "Van veel verdachten zijn goede beelden gemaakt. Daar doen wij nog onderzoek naar", aldus de burgemeester.

Onder de relschoppers waren volgens Aboutaleb onder anderen voetbalsupporters. "De politie herkende wel een aantal Rotterdammers die tot de harde kern van Feyenoord behoren, maar er werden ook supporters waargenomen die tot voetbalclubs elders in het land behoren."

Ook het optreden van de politie wordt onder de loep genomen. De Rijksrecherche zal onder meer de aanleiding voor de gerichte schoten van de politie onderzoeken. Zo'n onderzoek is standaard als een agent een vuurwapen heeft gebruikt.

Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam
68
Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam

Demonstratie was niet aangemeld

De demonstratie tegen de plannen van het demissionaire kabinet voor het zogenoemde 2G-beleid was niet aangemeld bij de gemeente.

De Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) was er echter wel van op de hoogte dat een groep van "enkele tientallen mensen" zou komen demonstreren. De demonstranten zouden in eerste instantie de ruimte krijgen, zei Aboutaleb zaterdag, maar vanwege de grimmige sfeer besloot de politie alsnog in te grijpen.