De politie heeft vrijdagavond zowel waarschuwingsschoten als gerichte schoten gelost tijdens rellen op de Coolsingel in Rotterdam. Zeker zeven gewonden kunnen in verband worden gebracht met de schoten, laat de politie weten. Ook aan de kant van de politie zijn gewonden gevallen. De rellen ontstonden tijdens een betoging tegen de kabinetsplannen voor een 2G-beleid. De politie heeft minimaal twintig aanhoudingen verricht, maar verwacht dat dit aantal nog zal oplopen.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie heeft zaterdag nog geen aanvullende informatie over de toestand van de gewonden en het precieze aantal mensen dat gewond is geraakt, laat ze weten aan NU.nl. De politie is nog bezig met een inventarisatie van de gebeurtenissen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak tijdens een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) van "een orgie van geweld" in het centrum. De burgemeester liet weten dat de politie "de macht terug" had in het hart van de stad, waar honderden mensen zich vrijdagavond verzamelden om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar het demissionaire kabinet op aanstuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

Volgens de politie heeft een groep van ongeveer honderd personen zich dusdanig gedragen dat de sfeer "grimmig" werd. De groep zou later zijn gegroeid tot honderden personen.

Op meerdere momenten was de situatie volgens de politie dusdanig gevaarlijk en dreigend dat de agenten zich genoodzaakt voelden om, na al waarschuwingsschoten gelost te hebben, gericht te schieten. Daarnaast heeft de burgemeester volgens de wetshandhavers toestemming gegeven om de waterwerper in te zetten.

Bij de rellen die uitbraken, raakten meerdere mensen gewond. Over de toedracht van de schoten kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen.

Waarschijnlijk volgen nog meer aanhoudingen

"Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken", zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. "De onderste steen gaat bovenkomen." Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.

In het centrum van Rotterdam was een noodbevel van kracht tot zaterdag 4.30 uur. Tijdens de rellen werden politiebusjes bekogeld, politieauto's in brand gezet, zwaar vuurwerk afgestoken en vernielingen gepleegd op straat.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus veroordeelt de rellen, liet hij zaterdag weten in een verklaring. De bewindspersoon heeft aangekondigd dat verdachten te maken krijgen met snelrecht. Ook Grapperhaus voorspelt dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

Aboutaleb over rellen: 'Het waren onder anderen voetbalsupporters'
63
Aboutaleb over rellen: 'Het waren onder anderen voetbalsupporters'

Verschillende groepen actief bij protest

Rijnmond bericht dat een camerajournalist is geslagen en dat zijn camera vernield is. Volgens de lokale omroep waren er verschillende groepen actief, waaronder Protestgroep Feyenoord City en de actiegroep van havenwerkers Dockers United.

Aboutaleb wilde tijdens het ingelaste persmoment niet ingaan op de samenstelling van de groep. De driehoek heeft naar eigen zeggen nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Wel veroordeelde de burgemeester het geweld tegen de camerajournalist.

De politie heeft het station Rotterdam Centraal en een metrostation enige tijd afgesloten. Het treinverkeer van en naar Rotterdam kwam even na middernacht weer "mondjesmaat" op gang.

Eerder op de dag werd via sociale media opgeroepen tot een betoging tegen het zogenoemde 2G-beleid. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat de demonstratie niet was aangemeld.

Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam
68
Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam