Meer dan tien mensen zijn in de afgelopen dagen ziek geworden door een uitbraak van legionella in het Brabantse Schijndel. Een van hen is inmiddels overleden.

De meeste mensen liggen in het ziekenhuis, heeft arts infectieziektebestrijding Ariene Rietveld van GGD Hart voor Brabant donderdag bekendgemaakt. De meeste besmette mensen zijn tussen de zestig en negentig jaar oud.

De bron van de infectie is nog niet gevonden. Volgens Rietveld is het aantal besmette mensen uitzonderlijk groot. Ze benadrukte dat de uitbraak losstaat van het coronavirus. De arts vreest dat de ruim tien meldingen slechts het topje van de ijsberg zijn en dat meer mensen besmet kunnen zijn of raken, vooral omdat de bron van de besmetting nog niet is gevonden.

De zoektocht naar de besmettingsbron is gericht op onder meer op jacuzzi's, koeltorens, wasstraten en waterzuiveringen. In de gemeente Schijndel zijn de fonteinen inmiddels uit voorzorg uitgeschakeld.

Vier van besmette inwoners wonen in zorgcentra

De besmette mensen wonen met name in het centrum van Schijndel, zei burgemeester Kees van Rooij op een ingelaste persconferentie via Teams. Hij noemde de uitbraak zorgwekkend en vroeg mensen alert te zijn.

Vier van de besmette mensen wonen in zorgcentra in Schijndel. Volgens Rietveld wonen in die twee instellingen veel kwetsbare ouderen die extra vatbaar zijn. De meeste mensen worden van een besmetting niet ziek.

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur van tussen de 20 en 50 graden Celsius, vermeldt de website van het RIVM. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. De lokale GGD roept mensen met klachten op direct contact op te nemen met hun huisarts.

Meeste mensen worden niet ziek van besmetting

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Als ze wel klachten krijgen, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen na de besmetting. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Die gaan na een paar dagen vanzelf weer over.

In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking, die ook wel veteranenziekte wordt genoemd. Deze longontsteking kan zo ernstig zijn dat mensen eraan overlijden.

Van tussen de driehonderd en vierhonderd patiënten in Nederland is bekend dat ze in de afgelopen jaren een longontsteking door de legionellabacterie hebben opgelopen. Het werkelijke aantal is volgens het RIVM groter, doordat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden.