Er mag tijdens de komende jaarwisseling net als vorig jaar geen consumentenvuurwerk worden afgestoken, zo heeft het demissionaire kabinet vrijdag in de ministerraad besloten. Dat melden RTL Nieuws en NOS. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden voor zo'n tijdelijk vuurwerkverbod gepleit om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten.

Het kabinet wachtte lang met het besluit, maar lijkt overstag te zijn gegaan na oproepen van onder anderen burgemeesters en artsen om opnieuw een vuurwerkverbod in te stellen.

Doorslaggevend voor het kabinet is "de nog steeds toenemende druk in de zorg", zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na afloop van de ministerraad. "De cijfers blijven nog wel even stijgen zoals het er nu naar uitziet. Er is grote onzekerheid tot hoeveel drukte het coronavirus zal leiden in de zorg rond de jaarwisseling, maar je moet nú een besluit nemen. Dat is de reden dat we hebben gezegd: beter van niet."

Het kabinet kondigde precies een jaar geleden na de eerste oproep van GroenLinks en PvdD een algeheel vuurwerkverbod af om de druk op de zorg en de handhaving te verlichten. Ook toen was er sprake van overbelaste ziekenhuizen als gevolg van de coronacrisis.

De Jonge over vuurwerkverbod: 'Druk op zorg is hoog genoeg'
37
De Jonge over vuurwerkverbod: 'Druk op zorg is hoog genoeg'

Aantal vuurwerkslachtoffers daalde vorig jaar met 70 procent

Uit een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling door VeiligheidNL, gebaseerd op cijfers van de spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuizen en de huisartsenposten, bleek dat het aantal vuurwerkslachtoffers met 70 procent was gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.

Voorafgaand aan het besluit vroeg het kabinet aan het Outbreak Management Team (OMT) of er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod nodig was om de zorg te ontlasten tijdens de jaarwisseling. Het OMT zal daar dit jaar echter geen advies over uitbrengen, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens een coronadebat eerder deze week .

Vuurwerkleveranciers waren al begonnen met bevoorraden winkels

Vuurwerkleveranciers waren deze week juist begonnen met het bevoorraden van winkels in het land. De sector begint daar normaal gesproken rond 1 november mee, maar is daar nu iets later mee gestart. Er is de sector ook veel aan gelegen om met uitleveren aan winkels te beginnen.

"Door het tijdelijke, eenmalige vuurwerkverbod van vorig jaar heeft de branche extra opslagruimte moeten huren, en die huren lopen nu af, dus er moest wel worden uitgeleverd", zo klinkt het. Rutte zegde al toe dat de vuurwerkleveranciers in het geval van een vuurwerkverbod op financiële compensatie kunnen rekenen.

Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken
149
Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken