Bijna twee op de drie plastic verpakkingen van producten uit de supermarkt zijn niet of maar beperkt recyclebaar, zo blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu, dat tientallen producten uit zeven supermarkten onder de loep nam. Het gaat om supermarkten die zich verbonden aan het Plastic Pact, een afspraak om niet recyclebaar plastic in verpakkingen zo veel mogelijk te weren.

De milieuorganisatie onderzocht verpakkingen van producten die mensen veel gebruiken in het dagelijks leven, zowel huismerken als A-merken, en maakte daarbij een vergelijking tussen de grootste supermarkten van Nederland.

Alle zeven supermarkten die in het onderzoek zijn betrokken hebben hun handtekening gezet onder het zogenoemde Plastic Pact, waarin afspraken zijn gemaakt om zoveel mogelijk 100 procent recyclebare verpakkingen op de markt te brengen. "Maar al deze mooie woorden ten spijt, moeten we concluderen dat supermarkten en producenten als het erop aankomt marketing en gebruikersgemak toch vóór duurzaamheid laten gaan", aldus Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu.

Meer dan de helft van de verpakkingen die niet goed te recyclen zijn, wordt dat wel met een of twee simpele aanpassingen in het ontwerp van de verpakking. Volgens de milieuorganisatie doen huismerken het op recyclebaarheid beter dan de A-merken. In vergelijking met de andere supermarkten scoren Jumbo en Ekoplaza het slechtst: het aantal verpakkingen dat niet te recyclen is ligt hoger en het is ook moeilijker om de verpakkingen wel goed recyclebaar te krijgen, aldus de organisatie.

Jumbo en Albert Heijn lopen volgens het onderzoek voorop met een heldere en volledige weggooi-instructie. "Bij Ekoplaza en Lidl ontbreekt echter bij het overgrote deel van de verpakkingen goede informatie."

Volgens Vierstra levert het al een enorme verbetering op als producenten en supermarkten een beetje beter hun best doen. Als het etiket bijvoorbeeld van papier is, en vastgelijmd zit op plastic, zit dat recycling in de weg. "De kwaliteit van de plastics moet behouden blijven, anders is er geen sprake van effectieve recycling van grondstoffen", aldus Vierstra.