In het Groningse dorp Garrelsweer heeft maandagnacht even voor 1.00 uur een stevige aardbeving plaatsgevonden, met een magnitude van 3.2. Volgens het KNMI lag het epicentrum op 3 kilometer diepte. Zo'n twaalf uur eerder werd in het dorp een lichtere aardbeving gemeten, met een magnitude van 0.6. Er zijn geen berichten over schade.

De schok was maandagnacht voelbaar in grote delen van de provincie en in de stad Groningen. In de afgelopen weken zijn in de provincie Groningen diverse aardbevingen gemeld. Vorige week was er een beving in het dorp Westeremden. De bevingen zijn een gevolg van de gaswinning in de regio.

Garrelsweer in de gemeente Eemsdelta wordt net als veel andere dorpen in Groningen regelmatig getroffen door aardbevingen. Het KNMI registreerde in het dorp tussen Delfzijl en de stad Groningen ook bevingen in 2013, 2014, 2019 en op 31 oktober van dit jaar.

De politieke partijen die het nieuwe kabinet willen vormen, spraken eerder deze maand in Groningen met slachtoffers van de aardbevingen over de schade die gasboringen al jarenlang veroorzaken. De schokken zorgen voor scheuren in het asfalt, grote schade aan gebouwen en andere overlast.

Ook bestuurders, deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties waren bij de gesprekken aanwezig. Veel gedupeerden in de provincie hebben hun problemen al eerder besproken met ministers en demissionair premier Rutte.