De walrus die wekenlang in en nabij de Waddenzee heeft rondgezwommen, is vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk. Het dier dat de naam Freya heeft gekregen en aan verwondingen aan de voorpoten is te herkennen, is voor de kust van de Farne-eilanden gezien. Hopelijk is de walrus op weg naar huis, aldus de Zoogdiervereniging op Twitter.

Walrussen leven in het noordpoolgebied. Maar soms maakt een dier alleen een verre zwemtocht. De walrus die de Waddenzee heeft bereikt, is ook in Denemarken en Duitsland gezien.

Het dier dook op in onder andere Harlingen en Den Helder en ook op Schiermonnikoog. Op verschillende plaatsen bleef de walrus een tijd op een oever of dijk liggen om uit te rusten, zoals op de oever van de Zuiderpier van Harlingen. In oktober baarde het dier opzien door in Den Helder een dutje doen op Zr.Ms. Dolfijn, een onderzeeboot die toevallig tot de Walrusklasse behoort.

Toen Freya in september bij Schiermonnikoog werd opgemerkt, was er al 23 jaar lang geen walrus in Nederlandse wateren gezien.

Inwoners Noord-Engeland spotten slapende walrus aan kust
31
Inwoners Noord-Engeland spotten slapende walrus aan kust