Relatief veel inwoners van de Biblebelt hebben zich in de afgelopen weken laten inenten tegen COVID-19. De opkomst bij de vaccinaties stijgt in sommige delen van dat gebied, waar veel gereformeerde mensen wonen, sneller dan in de rest van het land. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het RIVM.

In de Biblebelt zijn in de afgelopen maand veel mensen besmet geraakt. Zo was het Overijsselse Staphorst een tijdlang de grootste brandhaard van Nederland. Staphorst heeft op Urk na nog steeds de laagste vaccinatiegraad van Nederland, maar dit is aan het veranderen.

Begin oktober had 53 procent van alle Staphorsters van twaalf jaar of ouder minstens één prik gehad. Dat is inmiddels gestegen tot 57 procent. In veel buurgemeenten worden soortgelijke cijfers gemeld. De opkomst op Urk is nog steeds de laagste van het hele land, maar steeg wel: van 28 procent begin oktober tot 30 procent nu.

Het zijn vooral jongeren die zich laten vaccineren. Een maand geleden had 24 procent van de twaalf- tot en met zeventienjarigen in Staphorst minstens één prik gekregen, nu is dat 31 procent. In de Gelderse gemeente Elburg steeg de opkomst in die leeftijdsgroep in ongeveer een maand tijd van 51 tot 60 procent, en in Zwartewaterland van 48 tot 56 procent.

Ook hierin blijft Urk de grote achterblijver. Zo'n 9 procent van de twaalf- tot en met zeventienjarigen op het voormalige eiland is ingeënt. Een maand geleden was dit 7 procent.

Ook in de grote steden stijgt de opkomst. In Amsterdam is nu 48 procent van de twaalf- tot en met zeventienjarigen minstens één keer geprikt, tegen 43 procent een maand geleden. In Den Haag steeg dat percentage van 48 tot 53.

Bedreigen antivaxers in Biblebelt en steden de groepsimmuniteit?
214
Bedreigen antivaxers in Biblebelt en steden de groepsimmuniteit?