De asielzoekersopvang bij de legerplaats in het Gelderse Harskamp gaat zaterdag niet open. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt de beslissing omdat die dag in de nabije omgeving twee demonstraties worden georganiseerd en daardoor de veiligheid van de bewoners én werknemers niet gegarandeerd kan worden, zo bevestigt de organisatie donderdagavond aan NRC.

Zaterdag meldt de extreemrechtse groepering Nederlandse Volks-Unie (NVU) zich bij de kazerne om te protesteren tegen "gelukszoekers". Volgens NRC komt de Anti Facistische Aktie (AFA) die dag met een tegenactie en wordt gevreesd dat de protesten uit de hand gaan lopen.

NRC heeft een brief in handen waarbij inwoners van de kazerne op de hoogte worden gesteld van de voorzorgsmaatregel. Zij kunnen door de demonstraties de kazerne niet af én belangstellenden kunnen de opvanglocatie niet bezoeken.

Eind augustus was er ook een protest bij de asielzoekersopvang, waar zo'n 250 personen zich hadden verzameld. Er werden autobanden in brand gestoken en bevelen van de politie werden niet opgevolgd. De politiek veroordeelde de protestactie en omschreef de avond als "harteloos en verschrikkelijk".

De woordvoerder van het COA vertelt aan het dagblad dat de demonstratie destijds "uit de lucht kwam vallen". Deze keer wordt daarom extra actie ondernomen.