Nadat dinsdagmiddag in het Amsterdamse Westerpark het afgestroopte kadaver van een damhert is gevonden, is er in het centrum van de hoofdstad ook een poot van een hert aangetroffen. De politie meldt op Facebook dat de poot werd gevonden in de Rapenburgerstraat.

De politie gaat onderzoeken wat er gebeurd is met het hert en of de gevonden poot afkomstig is van hetzelfde dier. De Amsterdamse dierenambulance sprak dinsdag van "de meest bizarre vondst ooit".

Vrijwilligers van de ambulancedienst vonden het hertenkadaver na een melding. Volgens directeur Margje de Jong was de huid van het het dier "compleet afgestroopt" en het karkas in staat van ontbinding. "Het zag er akelig uit", legt De Jong uit. "Grote delen van de huid waren eruit." Of dat het werk was van dier of mens, iemand die het hert bijvoorbeeld gevild heeft en daarna gedumpt, is nog niet duidelijk.

Damherten komen niet voor in het Westerpark, zegt De Jong. "Wel in het duingebied, maar dat is een behoorlijk eind weg. Er is een groene corridor waar ze eventueel overheen zouden kunnen lopen, maar dat is zover ik weet nog nooit gebeurd. We hebben geen flauw benul wat er is gebeurd."

De dierenambulance heeft het hertenkadaver weggehaald en de vondst gemeld bij de politie. Het karkas ligt nu in een voor de politie gereserveerde koeling van de Dierenambulance. Een woordvoerder van de politie kon woensdagavond nog niks zeggen over het onderzoek.

De gevonden hertenpoot

De gevonden hertenpoot
De gevonden hertenpoot
Foto: Politie Amsterdam