Het NS-station Maastricht beleeft woensdag zijn officiële opening, 105 jaar nadat het in gebruik werd genomen. Het station ontvangt treinreizigers sinds 1916, maar is nooit officieel geopend vanwege de Eerste Wereldoorlog.

Station Maastricht is na een restauratie van ruim twee jaar in zijn volle glorie hersteld, laat de NS weten. Het station heeft meer licht en ruimte gekregen.

Ook qua voorzieningen is het station volgens de vervoerder aan de huidige tijd aangepast. Daarnaast zijn oude elementen van het monumentale pand teruggebracht.

De NS laat weten de historische waarde van stations van belang te vinden. "De spoorsector is doordrongen van de waarde van zijn monumentale stations als cultuurhistorisch erfgoed", aldus de vervoersdienst. "Het behoud ervan draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties."

Tijdens de officiële opening van station Maastricht zijn woensdagmiddag onder anderen president-directeur Marjan Rintel van de NS en de Limburgse provinciale bestuurder Geert Gabriels (natuur, milieu en erfgoed) aanwezig.