Enkele patiënten en medewerkers in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zijn besmet geraakt met het norovirus. Er is een tijdelijke opnamestop op de verpleegafdeling ingesteld, meldt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis meldt dat enkele personen in het ziekenhuis met het norovirus besmet zijn geraakt, en dat bij nog een aantal patiënten het vermoeden van besmetting bestaat. "De hygiëneregels zijn aangescherpt en de betreffende patiënten worden geïsoleerd verpleegd", aldus het Slingeland Ziekenhuis.

Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt in gesprek met NU.nl dat de opnamestop ingesteld is om het risico op verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "Je moet het norovirus zien als een heel besmettelijk virus", aldus de woordvoerder. Met de opnamestop moeten kwetsbare mensen beschermd worden.

Het norovirus zorgt voor een ontsteking van de darmen en is erg besmettelijk. Het wordt ook wel buikgriep genoemd. Volgens het RIVM hebben jaarlijks 4,5 miljoen Nederlanders last van buikgriep, in de helft van de gevallen gaat het om een besmetting met het norovirus. Het virus zit in het braaksel of in de ontlasting van een besmette persoon.

Mensen die besmet zijn met het norovirus hebben vaak last van misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na één tot vier dagen.

Operaties uitgesteld door uitbraak norovirus

Het Slingeland Ziekenhuis heeft naar aanleiding van de uitbraak besloten om een aantal geplande operaties en behandelingen uit te stellen. Ook het oplopende aantal coronapatiënten in het ziekenhuis speelde mee bij die keuze.

Om hoeveel uitgestelde operaties en behandelingen het precies gaat, is niet duidelijk.