Het produceren, verhandelen en bezitten van designerdrug 3-MMC is sinds vandaag verboden. De drug staat nu op lijst II van de Opiumwet, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Bovendien wordt er gewerkt aan een breed verbod op designerdrugs, zodat ook opvolgers van 3-MMC niet legaal verhandeld kunnen worden.

Met het verbod wil het ministerie het toenemende gebruik van 3-MMC een halt toeroepen. "De drug heeft potentie tot verslaving en er zijn gezondheidsrisico's aan verbonden, zoals hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en rusteloosheid, die vaak aanleiding geven voor medische zorg", aldus het ministerie.

De drug wordt verkocht als wit poeder en lijkt qua werking een beetje op cocaïne en xtc. 3-MMC was - omdat het legaal was - vrij verkrijgbaar en werd vooral door jongeren gebruikt. Daarbij zagen de gezondheidsinstanties ook een stijgend aantal gezondheidsincidenten.

Critici waarschuwden al dat met het verbod op 3-MMC drugsproducenten een nieuwe soort drug zouden kunnen ontwikkelen, die in samenstelling nét iets zou verschillen van 3-MMC. Dat middel zou dan ook weer op de Opiumlijst geplaatst moeten worden. Om dat te voorkomen wordt gekeken naar een breed verbod op designerdrugs. Daarmee moeten "hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur" in één keer worden verboden, aldus het ministerie.

Het wetsvoorstel van het kabinet moet nog naar de Raad van State, die erover moet adviseren. Daarna moet het nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat de wet volgend jaar kan worden ingevoerd.

Aanpassing: Eerder schreven wij dat het voorstel al bij de Raad van State lag. Deze informatie bleek onjuist te zijn doorgegeven aan het ANP: het voorstel moet nog naar de Raad van State.

3-MMC verboden, zo werkt de designerdrugmarkt
112
3-MMC verboden, zo werkt de designerdrugmarkt