De oplegger van Defensie die woensdagochtend kantelde bij het Drentse dorp Huis ter Heide, vlak bij Assen, bevatte kogels voor geweren en pistolen, evenals mortiergranaten. Dat bevestigen woordvoerders van Veiligheidsregio Drenthe en Defensie. Inmiddels is het explosiegevaar geweken.

Bewoners die hun huis moesten verlaten na het kantelen van de oplegger mogen weer terug naar huis. Veiligheidsregio Drenthe meldde op Twitter dat het explosiegevaar is geweken.

Defensie probeerde woensdagmiddag alle lading op de vrachtlijst bij elkaar te zoeken. Het ministerie onderzocht ook of de munitie beschadigd is en of deze nog veilig is om te vervoeren. Het materiaal ligt op de weg, in de berm en in het water. Duikers van de marine keken hoe ze de munitie veilig uit het water konden halen.

De oplegger kantelde door nog onbekende reden. Niemand raakte gewond, de bestuurder van de vrachtwagen kon zelf uit de cabine komen. Bij het ongeval kwamen meerdere pallets met munitie op de grond terecht.

Op beelden was te zien dat de oplegger ondersteboven lag en er van de wanden niets meer over was. De vrachtwagen was onderweg vanaf een munitiedepot in het nabijgelegen Veenhuizen.

De weg was tijdelijk afgesloten en het gebied binnen 300 meter rondom de vrachtwagen was afgezet. Drie huizen werden ontruimd. De bewoners hebben zelf voor tijdelijk onderkomen gezorgd.