Een vrachtwagen van Defensie met daarin munitie is woensdagochtend gekanteld in het Drentse dorp Huis ter Heide, vlak bij Assen. Meerdere pallets met munitie zijn uit de oplegger gevallen. De schietvoorraad ligt verspreid over het wegdek, in de berm en in het water. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

Experts onderzoeken hoeveel munitie in het water terechtgekomen is en hoe de schietvoorraad het beste kan worden opgeruimd. Duikers van de marine zijn onderweg naar de plaats van het ongeval. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is aanwezig. Hulpdiensten rekenen erop dat het opruimen nog tot in de avond gaat duren.

Het is niet duidelijk om wat voor munitie het precies gaat. Veiligheidsregio Drenthe laat weten dat het gaat om munitie met springstof van gevarenklasse 1.1 en lager. Gevarenklasse 1.1 is de hoogste klasse van ontplofbare stoffen.

De weg is afgesloten en een gebied van 300 meter rond de vrachtwagen is afgezet. Drie huizen zijn ontruimd. Het is niet bekend hoeveel mensen hun huis moeten verlaten en waar zij worden ondergebracht.

In eerste instantie zou een gebied van 1 kilometer rondom het ongeluk worden afgezet, maar de marechaussee liet later weten dat dit was bijgesteld naar 300 meter.

Oorzaak ongeluk nog onduidelijk

Het incident gebeurde aan de Kolonievaart. De vrachtwagen was onderweg vanaf een munitiedepot in het nabijgelegen Veenhuizen. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onbekend. De bestuurder van de vrachtwagen kon veilig uit de cabine klimmen en heeft geen letsel opgelopen. Op beelden van lokale media is te zien dat de oplegger total loss is.

De brandweer kondigde na het incident GRIP 1 af. Dit betekent dat het om een groter incident gaat, waarvoor een verregaande onderlinge coördinatie tussen hulpdiensten nodig is. De veiligheidsregio heeft mensen gevraagd niet bij het ongeluk te komen kijken.