Structureel worden grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers geloosd op het Marker- en IJsselmeer. Dit is in sommige gevallen verboden, maar in andere gevallen nog toegestaan, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag tegen NU.nl na berichtgeving van Omroep Flevoland. Het wachten is volgens de ILT op een Europees totaalverbod op deze lozingen, dat in 2023 wordt verwacht.

De ILT heeft geen gegevens over het aantal lozingen per jaar. "Er zijn schattingen die spreken van honderd tot vierhonderd keer per jaar", aldus een woordvoerder. De ILT zegt met onder meer drones en in samenwerking met andere diensten te controleren op illegale lozingen.

Bij het schoonmaken van de tanks (ontgassen) kunnen de vrijkomende stoffen in het water of op het land terechtkomen. Deze dampen of gassen behoren in meer of mindere mate tot de zeer zorgwekkende stoffen. Dit betekent dat de stoffen de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen.

Provincie Flevoland laat aan Omroep Flevoland weten ervan uit te gaan dat er niet varend ontgast wordt. Dit is in de provincie ook niet toegestaan. Maar op een speciale kaart van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor schippers staat volgens de omroep waar het ontgassen gedoogd wordt. Een van deze routes loopt pal langs de Flevolandse kust.

Volgens een woordvoerder van de ILT kan de provincie zelf tegen het ontgassen optreden: "Als Flevoland niet wil dat er ontgast wordt, moet de provincie zelf handhaven. Tot op heden hebben wij geen enkele melding uit Flevoland ontvangen dat er gehandhaafd is."

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de ILT de lozingen gedoogde. Dit klopt niet, laat de inspectie weten. Veel lozingen zijn op dit moment nog toegestaan.