Voor, tijdens en na de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen 1. FC Union Berlin van donderdag heeft de politie in totaal 75 mensen aangehouden. De grootste groep, bestaande uit 59 fans van de Duitse voetbalclub, werd aangehouden in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Zij zouden uit zijn geweest op een confrontatie met fans van Feyenoord.

"De fans hadden allerlei spullen bij zich die erop duidden dat zij de confrontatie aan wilden gaan. Ze liepen in de wijk Lombardijen een bepaalde route, op weg naar Feyenoord-cafés. Dat was voor ons, in overleg met het Openbaar Ministerie, genoeg aanleiding om de groep aan te houden", aldus de politiewoordvoerder.

De 59 arrestanten werden overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is deze groep weer vrijgelaten.

De overige zestien hield de politie voornamelijk vóór de wedstrijd aan. Zij worden verdacht van vergrijpen als vernieling, belediging en het in bezit hebben van vuurwerk. Het is niet bekendgemaakt of zij nog vastzitten.

Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord-Union Berlin (3-1)
308
Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord-Union Berlin (3-1)

Ook onrust rond De Kuip

In de buurt van De Kuip werd het onder meer onrustig toen een groep van honderden Duitse supporters in een optocht vanaf de Oude Haven richting het stadion liep. De Mobiele Eenheid begeleidde de stoet. Toen die op de Oranjeboomstraat te langgerekt werd, vroeg de ME de kopgroep om stil te staan zodat de groep bij elkaar bleef. "Dat viel in verkeerde aarde, en de kopgroep begon op de ME in te slaan", aldus de woordvoerder.

De ME herstelde daarop de orde door met wapenstokken terug te slaan, zegt de politie. Daarbij kregen ze hulp van een politiehond, die drie Union-supporters en onbedoeld een ME'er beet. Zij zijn alle vier door ambulancepersoneel nagekeken en behandeld en hoefden niet naar het ziekenhuis. De Duitse fans werden na hun medische behandeling aangehouden.

Omdat de tocht vanaf de Oude Haven lang duurde, moest een deel van de supportersgroep vervolgens tijdens de wedstrijd voor het stadion wachten om binnen te komen. Tijdens het wachten staken de supporters vuurwerk af. Een politiepaard schrok daarvan, waardoor het paard en de agent allebei vielen en lichtgewond raakten.

De gebeurtenissen volgden op een incident op woensdagavond, waarbij een groep hooligans een delegatie van de Duitse club aanviel in een horecagelegenheid in het centrum van Rotterdam. Daarbij werd de groep van 25 personen, onder wie voorzitter Dirk Zingler en directielid Oskar Kosche, met stoelen en glazen bekogeld.