De politie heeft opnieuw leden van Coöperatie Laatste Wil (CLW) aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De vrouw is maandag opgepakt. Het OM verdenkt haar van onder meer het handelen in een medicijn dat braakneigingen vermindert. Dat middel wordt vaak gebruikt bij zelfdoding en mag alleen worden verstrekt door artsen en apothekers. Justitie onderzoekt aan hoeveel personen zij deze medicijnen heeft gegeven.

Volgens het OM heeft de Amersfoortse samengewerkt met de 28-jarige Eindhovenaar Alex S. Hij is in juli opgepakt en moet binnenkort voor de rechter verschijnen, omdat hij wordt verdacht van het verkopen van een dodelijk middel (waarvan we de naam niet meer noemen). Bij hem zou ze de middelen tegen braakneigingen hebben afgenomen.

Daarnaast hield de politie dinsdag een 78-jarige Bosschenaar aan. Mogelijk heeft ook hij middelen afgenomen. Om zijn precieze rol in de zaak vast te kunnen stellen, is volgens het OM meer onderzoek nodig. Hij is na zijn verhoor vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in de zaak. De vrouw uit Amersfoort blijft nog zeker tien dagen vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris donderdag.

Het OM probeert te achterhalen aan wie de middelen zijn verstrekt om uit te kunnen zoeken of de acties van de verdachten tot zelfdodingen hebben geleid. In hetzelfde onderzoek werd vorige maand ook CLW-voorzitter Jos van W. gearresteerd. Hij zit niet vast, maar is nog wel verdachte in de zaak.

CLW zegt leden te informeren over zelfdoding

CLW is in 2013 opgericht en heeft naar eigen zeggen ruim 26.500 leden. De organisatie wil mensen die een einde aan hun leven willen maken een zogeheten laatstewilmiddel verstrekken. Dit is echter verboden. De organisatie maakt zich hard voor een wetswijziging.

Zolang het niet is toegestaan, wil de organisatie zijn leden informeren over chemische middelen die legaal verkrijgbaar zijn en als zelfdodingsmiddel gebruikt kunnen worden. CLW wil wel dat dit "zorgvuldig en veilig" gebeurt. De coöperatie geeft informatie over onder andere de betrouwbaarheid en bijwerkingen van middelen, hoe je ze veilig kunt opbergen en de zorg voor nabestaanden.

Dit jaar stopte de CLW per direct met zogenoemde huiskamerbijeenkomsten. De organisatie had signalen ontvangen dat leden elkaar mogelijk levensbeëindigende middelen zouden geven. Tegen een lid van de coöperatie loopt een strafrechtelijk onderzoek, omdat hij op grote schaal 'zelfmoordpoeder' zou hebben verstrekt.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).