De Nederlandse intensivecareafdelingen kunnen niet voldoen aan het verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om komende winter op te schalen naar meer dan het huidige maximum van 1.350 ic-bedden. Dat zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse vereniging van ic-artsen in de podcast Virusfeiten (EO).

Verschillende media meldden dat het ministerie van Volksgezondheid de intensive cares onlangs heeft gevraagd te bekijken of het mogelijk is de capaciteit weer op te schroeven, indien de stroom van patiënten verder aanzwelt. "We hebben die verpleegkundigen niet. Mensen zitten er gewoon doorheen", reageert Gommers.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en beroepsvereniging V&VN-IC stelden eerder ook dat 1.350 bedden het maximale is waar de ic's naar kunnen uitbreiden. De intensive cares beschikken momenteel over 950 bedden, zei Gommers eerder.

Volgens Gommers zijn de reguliere operaties in de ziekenhuizen na de zomer weer opgestart, maar worden die nu vaak weer uitgesteld. "Voor operaties heb je ic-bedden nodig. We hebben nu een paar COVID-19-patiënten op de ic en dan ga je 's ochtends kijken of een operatie door kan gaan. Het is iedere keer zoeken naar een bedje."

De ic-arts, die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT), stelt dat het "piept en kraakt" in de ziekenhuizen en dat de vraag van Den Haag voor weinig enthousiasme heeft gezorgd. "Er zitten veel emoties, bij verpleegkundigen én dokters", aldus Gommers. "Er moeten nu gewoon keuzes worden gemaakt. Welke patiënt gaat er vóór? We komen deze winter echt voor ethische dilemma's te staan."

LCPS weer begonnen met spreiding van coronapatiënten

Vanwege de druk op de ziekenhuizen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) besloten woensdag weer te beginnen met het coördineren van de spreiding van coronapatiënten over het land.

Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden. De ic's behandelen momenteel 165 ernstig zieke mensen met COVID-19. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu in totaal 650 coronapatiënten.

Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in april vorig jaar, lagen er meer dan vijftienhonderd mensen op de intensive cares. Dit waren vrijwel alleen coronapatiënten. De reguliere zorg lag toen bijna in zijn geheel stil. Bij de tweede, derde en vierde golf werd geprobeerd om de reguliere zorg zo veel mogelijk door te laten gaan.