Een kortlevende tornado in de woonwijk Ter Leede in het Zuid-Hollandse Barendrecht heeft in de nacht van woensdag op donderdag forse schade veroorzaakt. Volgens de veiligheidsregio zijn vier mensen gewond geraakt, van wie er een naar het ziekenhuis is afgevoerd. Ook elders in het land leidt het onstuimige weer tot problemen.

Rond 2.18 uur in de nacht ging de bui boven Barendrecht roteren, blijkt uit radarbeelden van Weerplaza: "In een tijdsbestek van tien tot vijftien minuten kwam de sterke rotatie in de bui op gang, is een tornado ontstaan en is die vervolgens weer opgelost", aldus Wilfred Janssen van Weerplaza.

In het Gelderse 's-Heerenberg was woensdagavond ook een minitornado, maar die heeft voor zover bekend weinig schade aangericht. De tornado's konden ontstaan doordat de windsnelheid en -richting op 1 kilometer hoogte verschilden van de wind op de grond.

Langs de A50 bij het Gelderse Heerde zijn bomen omgewaaid. Deze kwamen door de wind terecht op onder meer de vluchtstrook en een invoegstrook. Tevens raakte een lichtmast beschadigd.

Op een flink aantal plaatsen in Nederland heeft het verkeer last gehad van de harde wind en regen. Vanwege de wind werd de rechterrijstrook van de A29 (Rotterdam-Bergen op Zoom) afgesloten. Daar dreigt een portaal waar matrixborden aan hangen over de snelweg te waaien, aldus de ANWB.

Rond 8.15 uur stond er in totaal bijna 330 kilometer aan files op de Nederlandse wegen, aldus een woordvoerder van de ANWB. "In het zuiden staan de meeste files. Dat komt door een aantal ongevallen, onder meer op de A58/A59, en doordat in dat deel van het land de herfstvakantie nog niet is begonnen."

Ook op het spoor zijn problemen. Tussen Utrecht Centraal en Soest reden enige tijd geen treinen vanwege een boom op het spoor. De NS heeft tussen Utrecht en Amersfoort bussen ingezet, eveneens wegens een omgevallen boom.

Meerdere bomen op A50 omgewaaid door windhoos
38
Meerdere bomen op A50 omgewaaid door windhoos

Schade in Barendrecht vooral aan daken

In Barendrecht was de schade vooral aan de daken van woningen. "Van meerdere huizen zijn dakpannen afgeblazen", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "De brandweer inventariseert op dit moment waar de schade het grootst is."

Wat de omvang van de aangerichte ravage is, is volgens de veiligheidsregio nog onduidelijk. De brandweer onderzoekt waar sprake is van een gevaarlijke situatie en waar moet worden ingegrepen.

De schade lijkt het grootst aan de Thurleede, melden lokale media. Foto's tonen vernielde tuinhuisjes, weggewaaide trampolines en bomen die op auto's terecht zijn gekomen. Op straat liggen afgewaaide dakpannen en andere voorwerpen die door de tornado zijn verplaatst.

Inmiddels keert een aantal brandweereenheden terug naar de kazerne. De veiligheidsregio verwacht dat de gemeente de rest van de ochtend bezig zal zijn met het opruimen van de getroffen straten.

In tuinen van inwoners van Barendrecht is veel schade aangericht.

In tuinen van inwoners van Barendrecht is veel schade aangericht.
In tuinen van inwoners van Barendrecht is veel schade aangericht.
Foto: ANP

Code geel voor het hele land

Het KNMI had vanwege zware windstoten code geel uitgegeven voor het hele land. Alle provincies kregen in de loop van de nacht en donderdag te maken met windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur, met mogelijke uitschieters richting 100 kilometer per uur.

In het zuidwesten zullen tot 9.00 uur de zwaarste windstoten voorkomen. Later op de ochtend zullen Noord-Brabant en Limburg het zwaar te verduren krijgen. In de middag geldt dat voor het noordwestelijke kustgebied.

Hoewel de windstoten voor de nodige overlast kunnen zorgen, zal er volgens Weerplaza naar verwachting geen sprake zijn van een storm. "Misschien dat er lokaal aan de kust kortstondig windkracht 9 aangetikt kan worden, maar voor een volle storm moet dat ook landinwaarts gebeuren en minstens een uur duren. Daar houden wij op basis van de modellen vooralsnog geen rekening mee."

Wel waarschuwt Weerplaza donderdag voor een forse ochtendspits als gevolg van het onstuimige weer. Pas in de loop van de avond neemt de windsterkte geleidelijk af.