De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte heeft mogelijk ook fraude via WhatsApp gepleegd. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Den Haag. Yavuz O. wordt binnenkort nader gehoord over deze mogelijke oplichting.

O. staat terecht voor bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf. Hij dreigde in onder meer een openbaar Telegram-kanaal Rutte neer te schieten en zocht medestanders om met dodelijk geweld het parlement te bestormen.

Ook had hij het over het "shooten" van de ministers en over het "afknallen" van de minister-president als deze op de fiets zat. Dat gebeurde tussen december vorig jaar en juli dit jaar. Hij was ook op zoek naar wapens.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Telegram-groep met de naam De Bataafse Republiek en ook een tweede account recent gesloten vanwege het bedreigen van bestuurders. De kanalen hadden in totaal meer dan dertienduizend leden.

O. wordt de komende tijd onderzocht door deskundigen

O. zit sinds zijn arrestatie vast en blijft ook de komende tijd in de cel, besloot de rechtbank. Via een videoverbinding vertelde hij de rechters dat het nooit zijn bedoeling was om de bedreigingen te typen. De Amsterdammer was eigenlijk alleen op zoek naar vriendschap, vertelde hij.

"Ik heb het nogal moeilijk met mezelf de laatste tijd", zei O. "Ik zit met mezelf in de knoop. Ik had het niet zo moeten aanpakken. Ik had hulp moeten zoeken."

De officier vertelde dat O. suïcidale gedachten heeft. Hij wordt de komende tijd onderzocht door deskundigen.

De volgende zitting is begin volgend jaar. Het gaat dan wederom om een voorbereidende zitting. Het is de bedoeling dat de zaak volgend jaar maart inhoudelijk behandeld wordt.