Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Op weerstation Twente - nabij het vliegveld bij Enschede - daalde het kwik in de nacht van vrijdag op zaterdag naar -0,5 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 8 mei, toen de temperatuur bij meetpunt Twente naar -1,8 graden daalde.

In het hele land was de afgelopen nacht op grote schaal sprake van vorst aan de grond. De laagste temperatuur was in het Gelderse Hupsel, waar het -2,5 graden werd.

Op 21 september werd voor het eerst na de zomer al vorst aan de grond gemeten, in Woensdrecht (Noord-Brabant). Grondvorst wordt gemeten op 'klomphoogte': op 10 centimeter hoogte van de grond. De 'normale' meethoogte is 1,5 meter.

Volgens Weeronline komt het in het huidige klimaat gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De vroegste datum ooit waarop het vroor was 15 september 1971, toen het op het KNMI-station Deelen in Gelderland -0,1 graden werd.

Een dag later in dat jaar vroor het op meerdere plaatsen. In Winterswijk werd het toen -2,4 graden en in Soesterberg -2,2 graden. In De Bilt daalde de temperatuur naar -0,4 graden en zo werd het de vroegste officiële vorstdag na de zomer.

2000 staat in de boeken als het jaar dat het na de zomer het langst duurde voordat het ging vriezen, namelijk pas op 16 december en alleen in het zuiden. Op vliegveld Gilze-Rijen was het toen het koudst met -1,8 graden. Een dag later kwam de temperatuur in de De Bilt ook onder nul en was er pas sprake van de eerste officiële vorstdag dat jaar.