De 38-jarige Ralph K., die voor het beramen van een terreuraanslag op een test- en vaccinatielocatie in Den Helder werd vervolgd, is vrijdag door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank vindt dat niet is bewezen dat hij met een terroristisch oogmerk handelde. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde K., die op 18 maart is opgepakt, een aanslag met een vuurwerkbom plegen. Met de bom zou hij een explosie en brand hebben willen veroorzaken in het oude gemeentehuis in Den Helder, waar de GGD vaccineert tegen COVID-19.

Volgens de rechtbank in Alkmaar zijn er wel sterke aanwijzingen dat K. concrete plannen had om 's nachts bij de vaccinatielocatie een vuurwerkbom naar binnen te gooien. Ook gelooft de rechtbank niet dat er enkel sprake was van een grap of stoerdoenerij, zoals K. heeft verklaard.

Maar hij is vrijgesproken, omdat volgens de rechtbank niet kan worden vastgesteld of hij een terroristisch oogmerk had. Dat terroristische motief was wel een onderdeel van de aanklacht.

Voor zo'n beschuldiging worden specifieke eisen aan het bewijsmateriaal gesteld. Een dader moet dan de bedoeling hebben gehad de bevolking ernstige vrees aan te jagen of de overheid ergens toe te dwingen. Volgens de rechtbank is tijdens de zaak niet gebleken dat K. een dergelijke bedoeling had.