Het RIVM wil af van vele honderden smaakstoffen voor e-sigaretten. De selectie smaken moet worden beperkt tot 23, zo schrijft het instituut in een vrijdag gepubliceerd advies aan het kabinet.

De stoffen die moeten verdwijnen, smaken bijvoorbeeld naar fruit en niet naar tabak. Het roken wordt minder aantrekkelijk gemaakt als deze smaken verdwijnen, beargumenteren de gezondheidsexperts.

Fabrikanten gebruiken nu nog honderden smaakstoffen. De overheid wil ervoor zorgen dat er alleen nog e-sigaretten met tabakssmaak op de markt mogen komen, omdat bepaalde zoete en fruitige smaakstoffen het roken stimuleren. Met name onder jongeren neemt daardoor het gebruik van e-sigaretten toe.

Het ministerie van Volksgezondheid moet de nieuwe regels opstellen. Het RIVM waarschuwt dat de e-sigaret door de reductie mogelijk ook minder aantrekkelijk wordt als hulpmiddel om te stoppen met roken. "Ook kan dit betekenen dat gebruikers zelf smaken gaan toevoegen. Dat kan met aroma's die los zijn te verkrijgen." Het RIVM adviseert het ministerie hier rekening mee te houden bij het opstellen van nieuwe regels.

De brancheorganisatie van aromaverkopers voorspelt in gesprek met Trouw dat veel bedrijven zullen omvallen als de overheid het plan doorzet. Een woordvoerder spreekt van "symboolpolitiek zonder wetenschappelijke grondslag" en verwacht dat gebruikers straks zelf smaakjes gaan ontwikkelen.