Het aantal huishoudens dat mogelijk met zogeheten 'energiearmoede' te maken krijgt, valt groter uit dan verwacht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van TNO waar het AD vrijdag over schrijft. Waar de onderzoeksorganisatie in september nog uitging van 550.000 huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening in een huis dat niet goed geïsoleerd is, dreigt dat vanwege de hoge energieprijzen op te lopen naar ruim 700.000.

TNO constateert een opvallende groei van het aantal gezinnen dat moeite zal hebben om hun gas en licht te betalen in middelgrote steden als Deventer, Arnhem, Tilburg en Maastricht. Overigens verwacht de organisatie dat de problemen zich pas voor zullen doen als de energieprijs gedurende een langere periode hoog blijft of als huizen niet tijdig geïsoleerd worden.

Volgens onderzoeker Peter Mulder van TNO Energie Studies zag de onderzoeksorganisatie zich genoodzaakt met nieuwe cijfers te komen, aangezien het vorige onderzoek naar de energieprijzen en energiearmoede veel teweegbracht.

"Dat eerste onderzoek is op basis van data uit 2019. De huidige prijsstijgingen waren daarin nog niet verwerkt, vandaar dat wij nu met een update komen", aldus Mulder tegenover het AD.

In de nieuwe analyse is TNO uitgegaan van een gasprijs van 45 cent, omdat veel consumenten hun tarieven hebben vastgezet. Bij veel aanbieders ligt de gasprijs inmiddels al een stuk hoger dan 45 cent.

Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?
176
Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?