Het ministerie van Buitenlandse Zaken weerspreekt Marokko's bewering dat een veroordeelde Marokkaanse journalist voor Nederland heeft gespioneerd. Het departement heeft Marokko om opheldering gevraagd via de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, schrijft demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) donderdag in een Kamerbrief.

"Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag", aldus Knapen.

Journalist Omar Radi is in juli tot zes jaar cel veroordeeld. Daarna werd gemeld dat hij is veroordeeld voor onder meer spionage voor Nederland. Pas vorige week kreeg het ministerie inzage in een deel van het vonnis.

Daarin staat dat Radi ook is veroordeeld voor vermeende spionageactiviteiten voor de Nederlandse ambassade in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Het onderhouden van contacten met journalisten behoort tot het reguliere werk van de ambassade, benadrukt Knapen.

De Marokkaanse autoriteiten zeggen zich niet te mengen in de rechtsgang. Het hoger beroep loopt nog.

Radi heeft eerder alle beschuldigingen "volkomen belachelijk" genoemd. Hij deed in het Noord-Afrikaanse land onderzoek naar onder meer corruptie en schendingen van de mensenrechten.