Veluwe gaat waarschijnlijk deels op slot om kwetsbare natuur te beschermen
Als het plan doorgaat, wordt het natuurgebied verdeeld in vier zones. Langs de randen is plaats voor recreatie, horeca en bezoekerscentra. Maar er worden ook delen afgesloten om zeer kwetsbare natuur de ruimte te geven. In een deel van dat gebied mag buiten het broedseizoen nog wel gewandeld, gefietst of paardgereden worden. Andere stukken zijn in de toekomst helemaal niet meer toegankelijk.
Als er nu niets gebeurt, verdwijnen vogelsoorten, reptielen en sommige planten voorgoed. Het verdelen van de Veluwe is noodzaak, zodat bewoners en bezoekers er over dertig jaar ook nog van kunnen genieten, vindt provinciebestuurder Peter van 't Hoog. De Veluwe is de populairste binnenlandse vakantiebestemming.
Bossen en heide lijden onder toerisme
De Veluwe is ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en valt onder Europese bescherming. Maar de bossen en de heide hebben veel te lijden onder toeristische drukte, stikstofuitstoot en droogte. Langjarig onderzoek heeft aangetoond dat onder andere de duinpieper, de boomleeuwerik, de nachtzwaluw, de zandhagedis en de adder het moeilijk hebben of al verdwenen zijn.
Met name de zandverstuivingen aan de noordkant van het natuurgebied zijn erg kwetsbaar. Daar worden ook delen afgesloten. Elders worden paden en routes verlegd of opgeheven.
De plannen voor herindeling van de Veluwe hebben tot veel ophef geleid. "Het waren heftige discussies die geholpen hebben om een goede balans te vinden", zegt Van 't Hoog. De provincie benadrukt nu dat de Veluwe "toegankelijk en beleefbaar" blijft, alleen niet meer overal.