De 43-jarige Erik van Z. is dinsdag door de politierechter veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor zijn doodsbedreigingen aan het adres van D66-leider Sigrid Kaag. Eerder bedreigde hij ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jong met de dood.

"Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 0.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", schreef de man 30 september op Facebook onder de profielnaam X.

Ruim een week geleden werd de in Spanje woonachtige Nederlander opgepakt tijdens een bezoek aan Nederland. Sindsdien zit hij vast. Van Z. zegt dat hij het niet eens is met de coronamaatregelen.

Dinsdagmiddag woonde Kaag bij de rechtbank in Den Haag een zitting van de politierechter bij en maakte ze gebruik van haar spreekrecht. De officier van justitie had vier maanden celstraf tegen Van Z. geëist.

"Ik deed het gewoon in een opwelling van woede. Het was impulsief en ik schaam me er diep voor", zei Van Z tegen de rechter. "Ik heb er niet over nagedacht. Ik heb het in tien seconden getypt en nu zit ik hier. Ik ben geen tiener meer. Ik had er beter over moeten nadenken, zeker nu ik weet wat het allemaal teweegbrengt."

'Ik werd er stil van'

Kaag zei over het dreigende Facebook-bericht waarvoor Van Z. terechtstaat: "Ik werd er stil van. Ik was echt ontredderd en ik voelde de angst die het moet inboezemen. Hoe veilig ben ik nog, hoe veilig zijn mijn man en kinderen?" Tegen de verdachte zei ze: "Ik ken u niet. Vanwaar die wens om een einde te maken aan het leven van een ander?"

Ook vertelde de D66-leider dat ze regelmatig haatdragende reacties op sociale media leest. Ze wil dit patroon doorbreken. "Nu kijk ik op tegen de dreigbrieven. Ik ben bang om de post te openen. Onbekommerd de honden uitlaten is er ook niet meer bij."

Kaag maakt zich daarnaast zorgen om haar dierbaren en vertelde dat de kinderen niet meer naar huis durven te komen "doordat het huis niet meer een veilige plek is door de baan van hun moeder".