De gemeente Den Haag scheldt de gemeentelijke schulden van ongeveer dertienhonderd Haagse slachtoffers van de toeslagenaffaire deze week vroegtijdig kwijt, laat de gemeente Den Haag maandagavond weten. In totaal gaat het om ruim 2 miljoen euro van in totaal 3.702 schuldvorderingen.

In 2013 wilde de overheid fraude, bijvoorbeeld met de kinderopvangtoeslag, harder aanpakken. In de daaropvolgende jaren werden tienduizenden mensen door de Belastingdienst onterecht als fraudeur bestempeld.

Dankzij de kwijtscheldingen hoeven gedupeerden niet te wachten op een wet die dit per 1 januari 2022 moet regelen.

"Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt", zegt de Haagse wethouder Arjen Kapteijns van Sociale Zaken. "Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag."

"Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan."

Begin september werd bekend dat zeker honderd gemeenten bezig zijn met het kwijtschelden van gemeentelijke schulden van slachtoffers van de toeslagenaffaire. De gemeente Rotterdam liet in mei al weten de schulden te betalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire.

Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) schiet tekort in het afhandelen van de klachten van de door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders, concludeerde de Nationale ombudsman in een maandag verschenen rapport. Tussen maart en juli 2021 kreeg de organisatie meer klachten, maar handelde die er minder af.

Het kost per gedupeerde ouder in de toeslagenaffaire gemiddeld 50 uur om tot een oplossing te komen, stelde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) begin oktober. Gedupeerde ouders willen volgens de bewindspersoon liever zekerheid dan een systeem van compensatie dat lijkt op de snelle coronasteun aan ondernemers.