Het vliegverkeer van en naar Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport is hervat na hinder door mist op vrijdagochtend. Meerdere binnenkomende vluchten werden omgeleid of vertraagd en vertrekkende toestellen konden tijdelijk niet opstijgen. Rond 12.00 uur was de mist genoeg weggetrokken.

De luchthavens vragen reizigers goed de vluchtinformatie in de gaten te houden, omdat de dienstregeling nog verstoord kan zijn. Rotterdam The Hague Airport vreest dat de vertragingen van de ochtend de hele dag voor problemen kunnen zorgen.

In Rotterdam was vanmorgen 200 meter zicht, wat volgens een woordvoerder van de luchthaven "veel te weinig is". Om te kunnen vliegen, is 450 meter zicht nodig. Daardoor waren zo'n zes vluchten vertraagd.

Ook strandde een toestel van Corendon met ongeveer 150 mensen aan boord 's ochtends in Duitsland. Naar verwachting landt dit toestel rond 13.00 uur in Rotterdam.

Vliegverkeer van en naar Eindhoven wordt opgestart

Het vliegverkeer van en naar Eindhoven lag vrijdagochtend stil. Het ging om ongeveer twintig vluchten die tot 12.00 uur hadden moeten vertrekken. Meerdere vluchten die 's ochtends op Eindhoven moesten aankomen, zijn omgeleid naar onder meer Maastricht of de Duitse luchthavens Keulen en Weeze. Eindhoven Airport sloot het gebied achter de veiligheidscontrole vanwege de grote drukte in de terminal.

Op Schiphol zijn ook meerdere aankomende en vertrekkende toestellen vertraagd. Volgens een woordvoerder van de luchthaven werd piloten gevraagd wegens de mist extra afstand te houden, waardoor vertraging ontstond. Een enkele vlucht is geannuleerd. Schiphol kan niet zeggen hoeveel vliegtuigen precies vertraging hebben opgelopen.

Het KNMI kondigde vrijdagochtend code geel af voor het hele land. Het viel qua drukte en aantal problemen mee op de weg, liet ANWB rond 8.00 uur weten.